Indonesië, het land van de eeuwige glimlach, is verschillende malen opgeschrikt door terroristische aanslagen door moslimfundamentalisten. Indonesië verkeert op dit moment in een duidelijke tweestrijd, aan de ene kant worden de mensen opgeroepen door fundamentalisten om de wapens op te pakken tegen Amerika en aan de andere kant worden de fundamentalistische aanslagen sterk veroordeeld, simpelweg omdat een moslim niet mag doden.

Vóór de aanslagen op het WTC, de discotheek op Bali en de Australische ambassade in Jakarta, was de Islam bijna nooit een onderwerp in het werk van kunstenaars uit Indonesië. Nu worden de aanslagen en daarmee de “Islam” door velen gebruikt als onderwerp voor hun expressie. Zo ook door troubadour en theatermaker Agus, die theaterstukken maakt over verhalen uit de Koran met kinderen uit pesantrens (islamitische internaten). In zijn voorstelling maakt hij kinderen duidelijk dat ze niet alles moeten geloven wat ze op televisie zien en veroordeelt hij de aanslagen en Osama Bin Laden. Theatermaker Agus is ook op een andere manier met het geloof bezig: hij vraagt zich af of de daders van de aanslagen op Bali werkelijk dankzij de Jihad lijnrecht naar de hemel gaan, en zo niet of ze dan spijt hebben van hun daad. Het diplomatieke antwoord van medium ‘Pa Leo’ is dat de één zijn hemel de ander zijn hel is. Pa Leo helpt Agus in contact te komen met de overleden daders, zodat hij hen persoonlijk kan vragen of ze spijt hebben. Daarnaast zoekt Agus Iman Samudra op in de gevangenis, de enige nog levende dader en tevens het brein achter de bomaanslag op de discotheek op Bali. Iman Samundra wordt internationaal als een van de gevaarlijkste terroristen gezien, die volgens bronnen, direct onder Osama Bin Laden opereert. Iman Samundra komt met een opmerkelijke complottheorie waarom Amerika juist in Afghanistan, Irak en Iran wil vechten. De koran beschreef duizenden jaren geleden al dat er op die plaats het nieuwe islamitische wereldrijk zal ontstaan.

Ondertussen maken we kennis met Endang, een zwakbegaafde man, die door Agus in bescherming wordt genomen omdat hij zoveel gepest wordt. Agus neemt Endang vaak op sleeptouw, maar wordt zo in beslag genomen door zijn zoektocht, dat hij vergeet voor Endang te zorgen. Promised Paradise geeft onverwachte antwoorden op onverwachte vragen. Het is een zeer intieme kijk op het leven van de Indonesiërs in deze roerige tijden. Net als in zijn eerder gerealiseerd werk laat de regisseur zien dat hij in staat is dit soort complexe onderwerpen op een genuanceerde manier in beeld te brengen.

regie/camera/scenario                    Leonard Retel Helmrich

producent/scenario                         Hetty Naaijkens/Scarabeefilms

omroep                                              VPRO 2008