De documentaire CONTRACTPENSIONS – DJANGAN LOEPAH! van Hetty Naaijkens – Retel Helmrich heeft 10.000 bioscoopbezoekers getrokken en wordt daarom bekroond met de Kristallen Film. CONTRACTPENSIONS – DJANGAN LOEPAH! is de eerste Nederlandse documentaire die dit jaar de status van Kristallen film heeft bereikt.
CONTRACTPENSIONS – DJANGAN LOEPAH! ging tijdens het 28e Nederlands Film Festival (2008) in première. De prijs zal zondag 1 november a.s. in Concordia Kunst & Cultuur te Enschede  aansluitend aan de voorstelling (aanvang 14.00 uur) uitgereikt worden door Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival, aan regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (foto). De film wordt gedistribueerd door Cinema Delicatessen. Na FOREVER  is CONTRACTPENSIONS – DJANGAN LOEPAH! de tweede Kristallen Film voor deze distributiemaatschappij.
Sinds de introductie van de Kristallen Film in 2005 is deze filmtrofee zeven keer eerder uitgereikt: aan de makers van STAND VAN DE MAAN en ZIELEN VAN NAPELS in 2005, BUDDHA’S LOST CHILDREN en FOREVER in 2006, 4 ELEMENTS en GOUD in 2007 en EL OLVIDO in 2008.
Na de Tweede Wereldoorlog waren (Indische) Nederlanders gedwongen Indonesië te verlaten. Tussen 1945 en 1968 repatrieerden zo’n 300.000 (Indische) Nederlanders naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. De meerderheid werd in Nederland opgevangen in zogenaamde: “contractpensions”. Voor het verblijf, wat vaak veel te wensen overliet, werd 60% van het verdiende salaris ingehouden. Als handleiding voor hun nieuwe bestaan kregen de nieuwkomers een losbladig nogal paternalistisch opgesteld boekje getiteld ‘Djangan Loepah’, wat ‘Niet Vergeten’ betekent. In de film worden schrijnende herinneringen en humorvolle verhalen afgewisseld door verhelderende filmjournaals en nooit eerder vertoonde filmbeelden van het leven in Indië van vóór de oorlog.
Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Indonesië, 1955) werkte aanvankelijk als docent Nederlands/Maatschappijleer in het middelbaar beroeps-onderwijs in Nederland en op Curaçao (1979-1987). Ze produceerde in de afgelopen 20 jaar voor Scarabeefilms diverse prijswinnende documentaires o.a STAND VAN DE MAAN. De filmdocumentaire CONTRACTPENSIONS – DJANGAN LOEPAH! is haar regiedebuut.
Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Kristallen Film in april 2005 in aanvulling op de sinds 2001 bestaande prijscategorieën Gouden Film en Platina Film. De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Gouden, Platina en Diamanten Film kunnen worden toegekend aan speelfilms en aan documentaires. De Kristallen Film wordt exclusief toegekend aan documentaires.
De film is geproduceerd door Scarabeefilms, met steun van Stichting het Gebaar. Zie voor meer informatie en voorstellingen www.contractpensions.nl.
Lees het artikel ook op:

Kristallen film voor CONTRACTPENSIONS – DJANGAN LOEPAH!