Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Producent/Regisseur/scriptschrijver  

Een belangrijke invlo3357799_1_orged op Hetty Naaijkens – Retel Helmrichs visie als filmmaker en producent is ongetwijfeld de rijke variatie aan culturen waar zij in haar leven mee in aanraking kwam. Geboren in Indonesië uit een Javaanse moeder en een Nederlandse vader, kwam ze op haar tweede levensjaar naar Nederland. Later bracht ze bijna tien jaar door op Curaçao met haar man Joris. Terug in Nederland richtte ze met haar broer Leonard Scarabeefilms op. In de jaren die volgden produceerde ze diverse films van verschillende regisseurs. In 2004 werd Hetty door het Netwerk Mediavrouwen gekozen tot Mediavrouw van het jaar en onderscheiden met de Martha Hering Broche. Voor het script van de met prijzen overladen documentaire “Stand van de sterren/Position among the stars” ontving Hetty de nominatie van de Writers Guild of America in Hollywood. In 2013 ging de door Hetty en Leonard geregisseerde film Hollandse Nieuwe (Raw Herring) in première op het Tribeca Film Festival in New York. Hetty regisseerde zelf de films “Contractpensions – Djangan Loepah!” en “Buitenkampers – Boekan Main!”, die beide in korte tijd de kristallen filmstatus kregen van (minimaal) 10.000 betalende bioscoopbezoekers.

Zie verder: IMDB

Leonard Retel Helmrich

Producent/Regisseur/cameraman/scriptschrijver

Leonard-Retel-Helmrich-NCFTLeonard Retel Helmrich werd geboren in Tilburg. In 1988 studeerde hij af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in de richtingen regie, scenario en montage voor speelfilm. Hij debuteerde vervolgens in 1990 met de speelfilm “Het Phoenix Mysterie”. Zijn eerste documentaire “Moving Objects” (1991) won een speciale juryprijs in San Francisco. Daarna ging Retel Helmrich naar Indonesië, het geboorteland van zijn ouders. Indonesië vormde het decor voor tal van zijn latere documentaires. Tijdens het filmen drong hij door tot de Indonesische politiek die tot 1998 beheerst werd door het regime van Soeharto en zijn familie.

Leonard maakte een drieluik waarin hij twaalf jaar lang een Javaans gezin volgde, dat tijdens politieke en religieuze conflicten in Indonesië probeerde te overleven. Zo ontstond in 2001 “Stand van de Zon” (Eye of the Day). In 2004 kwam “Stand van de maan” (Shape of the Moon) uit, die de openingsfilm was van IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) en op dit festival ook de Joris Ivens Award (hoofdprijs) won. Vervolgens won de film de grote prijs voor World Cinema op het Sundance Film Festival (USA). De laatste film van het drieluik is Stand van de Sterren (Position among the Stars), 2010. Deze film draaide op meer dan 100 internationale filmfestivals, was de openingsfilm van IDFA en ontving daar twee hoofdprijzen: één voor de beste Internationale en één voor de beste Nederlandse documentaire. Deze film heeft ook de speciale juryprijs gewonnen in de categorie World Cinema Documentary op het Sundance Film Festival in januari 2011. Leonard Retel Helmrich is de eerste cineast die tweemaal de hoogste onderscheiding heeft ontvangen van het IDFA en de enige Nederlander die ooit de hoofdprijs heeft gewonnen op het filmfestival Sundance.

Voor een aantal jaren was Leonard als professor Film en New Media verbonden aan de NYU (New York University) in New York en Abu Dhabi. Leonard geeft nu gastlessen en workshops op diverse andere universiteiten en filmfestivals over de hele wereld zoals de Verenigde Staten, (Harvard, LA, SF, Kansas City, Missouri) Australië, Zuid-Korea etc. waarbij hij zijn eigen Single Shot Cinema filosofie en techniek uitdraagt. www.singleshotcinema.com

Zie verder: IMDB