Wat hebben de Amerikaanse vlag en een schilderij van Rembrandt gemeen met een machine om bliksem op te vangen en een capsule om de ruimte in te schieten? Het zijn allemaal objecten met ‘mana’, objecten waar mensen kracht aan toekennen. Mana is het Polynesische woord voor de kracht die in objecten zit.

Beyond belief – the meaning and power of things begint met  een Maori priester die gefilmd wordt in de tropen van Nieuw Zeeland, en biedt ons een fascinerende reis door de hele wereld – van de woestijn van Arizona via Azië, Afrika en Europa, langs kunstmusea, Birmese tempels, voodoo ceremonies en Graceland – en een avontuur door de menselijke ziel.

Het geloof, in zijn meest brede zin, is de plattegrond waarmee de mens de werkelijkheid interpreteert. Over de hele wereld, in elke samenleving en cultuur zijn er voorwerpen die een bepaalde macht over mensen hebben; deze voorwerpen, ook al zijn ze levenloos, kunnen buitengewoon gedrag teweeg brengen: mensen beklimmen bergen en staan in eindeloze rijen alleen maar om deze objecten ook maar even te kunnen zien en aan te raken, om hen te kunnen strelen, in de hoop dat iets van hun magie zich op hun zal overdragen. Ze leggen hun in tempels of geven hun zorgvuldig door aan nakomelingen. Power objects zijn een universeel verschijnsel en zijn met elkaar verbonden door het geloof dat mensen eraan hechten.

Het geloof is onzichtbaar, maar het menselijk gedrag dat het teweeg brengt is wel degelijk zichtbaar en wordt door de twee regisseurs in Mana – Beyond Belief feilloos in beeld gebracht. Voorwerpen met mana bezitten materiele sporen van geloof. Christelijke gelovigen weten bij voorbeeld dat ze Jezus nooit te zien zullen krijgen, maar ze kunnen wel de lijkwade van Turijn gaan bewonderen. Het stukje stof is voor hen in feite een tastbare, fysieke manifestatie van hun geloof.

Mana – Beyond Belief laat zien dat mensen uit de verschillendste culturen allemaal reageren als ze tegenover een ‘power object’ staan: het proces waardoor geloof in brede zin ontstaat is een universeel proces van de menselijke geest.

regie                            Peter Friedman en Roger Manley

producent                    ADR productions/Scarabeefilms/Egoli Tossel Film/ Koppfilm/Strange Attractions/Cobra Film/Making Movie Oy

omroep                       NPS

bioscoopuitbreng       2007