Hollandse Nieuwe is meer dan de nationale lekkernij. Voor de Katwijkse vissersgemeenschap is de haringvangst niet alleen hun dagelijks brood, maar bovenal hun trots, hun vakmanschap en hun geschiedenis. Eeuwenlang hebben Hollanders de dienst uitgemaakt in de haringvisserij, maar de tijden zijn veranderd. Nu de Noren de slag om de haring lijken te winnen, staan de haringvissers van de twee Nederlandse Wironschepen onder enorme druk. Het zijn de laatste schepen die onder Hollandse vlag uitvaren. Die dreiging van buitenaf geeft spanning aan de film. Toch wordt hier de strijd om de Hollandse haring niet verteld via droge marktcijfers of vis-quota. Regisseur Leonard Retel Helmrich vertelt het verhaal van binnenuit, door verschillende reizen op zee mee te maken en zo onderdeel te worden van een gemeenschap voor wie hun hele bestaan om haring draait. Aan boord van de Wiron leven we mee met de strijd van onze vissers. Het fysieke werk aan boord, de precisie van iedere handeling – het meten, kaken, zouten, invriezen en verpakken – de vreugde om een vette vangst, de teleurstelling om een magere, de scheldkanonnades als ze bijvangst, meestal tonnen makreel, overboord moeten lozen: het hele proces wordt in detail vastgelegd.
Daarnaast komen we aan wal, waar hun vrouwen zonder klaagzang het gezag voeren over het gezinsleven, waar oud-schippers mijmeren over vroeger en mopperen op Europa; waar handelaren hun Hollandse koopmansgeest in ere houden, waar de kerk houvast biedt, keurmeesters hun oordeel vellen en visboeren jagen op de beste Hollandse Nieuwe – die dan uit Noorwegen of Schotland komt. De Wiron 5 en de Wiron 6 in deze documentaire zijn unieke spanschepen, speciaal ingericht voor het vangen en verwerken van maatjesharing. Als ultiem op elkaar ingespeelde danspartners moeten ze uiterst precies samenwerken want ze slepen één gezamenlijk net voort door het water. Beide schippers staan voortdurend met elkaar in contact en zetten samen de koers uit. Voor Wim Ouwehand, befaamde haringvisser en kapitein op de Wiron 5, was het zijn laatste haringseizoen.
De film vertelt over een kleine gemeenschap die zich staande houdt in een veranderende wereld. Na een trilogie te hebben gemaakt in Indonesië, richt de regisseur nu zijn vizier weer op Nederland. Ook hier, in deze kleine vissersgemeenschap, is het wederom een vertelling over trots, traditie en aanpassen aan een nieuwe wereld. Over een gemeenschap van hardwerkende mannen die hun dagen op zee slijten, vrouwen die niet zeuren en mensen die een groter vertrouwen in God hebben dan in de regering.
En over haring, veel haring.
Deze film werd geproduceerd door In-Soo Productions