LOS ANGELES – De Nederlandse documentaire Buitenkampers trekt volle zalen in de Verenigde Staten.

Producent Hetty Naaijkens-Retel heeft met de film, die vertelt over de ontberingen van Indische Nederlanders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, de afgelopen maand een tournee gemaakt langs steden met veel Amerikaanse Indische Nederlanders in Californië en Florida.

“In onze film vertellen ooggetuigen en ervaringsdeskundigen voor de eerste maal in 70 jaar hun verhaal”, legt Naaijkens uit. “Al die tijd heeft de oudere generatie Indische Nederlanders deze geschiedenis niet aan hun nageslacht willen vertellen omdat de ervaringen en trauma’s te pijnlijk zijn.” De film trok niet alleen ouderen die zelf die periode hebben meegemaakt. Ook hun Amerikaanse kinderen en kleinkinderen toonden veel interesse.

“Het zien van deze film helpt kinderen van deze zwijgende generatie te begrijpen wat hun ouders hebben moeten meemaken als ‘buitenkamper’ tijdens de Japanse bezetting.” De film was eerder ook in de Nederlandse arthouses een groot succes. Buitenkampers trok meer dan 10.000 bezoekers, wat voor een documentaire heel veel is.

De documentaire wordt op 12 augustus, voorafgaand aan de herdenking van de Japanse capitulatie op 14 en 15 augustus, op televisie uitgezonden. Naaijkens-Retel zal in Rotterdam en Nijmegen speechen bij deze herdenkingen. Hier gaat zij onder meer pleiten voor meer voorlichting op scholen over deze vergeten zwarte bladzijde uit de recente vaderlandse geschiedenis. Ook gaat zij in op haar relatie met Beppie de Bruin, de hoogbejaarde vrouw die in Rotterdam tien jaar dood in huis lag voordat ze werd gevonden. Naaijkens-Retel kwam er onlangs achter familie te zijn van de vrouw, die ook behoorde tot de buitenkampers.

Lees het artikel op:

Volle zalen voor docu Buitenkampers in VS