Toen Suske en Wiske in het 268ste album De koeiencommissie (2002) opeens een nieuwe look hadden, veroorzaakte dat veel ophef onder de fans. Wiske in een naveltruitje, luisterend naar U2 – dát kon niet volgens de hardliners. Om maar te zwijgen over Suskes mobiele telefoon.
In het volgende avontuur was het alweer gedaan met de vernieuwingsdrang. Schepper Willy Vandersteen, die in 1990 overleed, had in zijn testament nauwkeurig laten vastleggen hoe zijn striphelden er bij moesten lopen en wat ze wel én niet mochten doen. Geen seks, geen drugs, geen smerig taalgebruik, om maar wat te noemen.
Nu is er Suske en Wiske: De duistere diamant, de eerste speelfilm naar de de best verkopende strip van de Benelux (elk nieuw avontuur verschijnt in een oplage van 300 duizend exemplaren).
De film blijft redelijk dicht bij de strip uit 1958, maar speelt wel in 2004. Krachtpatser Jerommeke loopt zo hard dat een passerende jongedame haar jurk verliest, Suske slurpt van een gasfles waardoor hij een gek hoog stemmetje krijgt, en de bronstige baron Roger de Lacheloze (Rik Launspach) probeert tante Sidonia bij haar borsten te grijpen. Moederkloek Sidonia wordt overigens gespeeld door de Vlaamse acteur Peter Van Den Begin.
Suske en Wiske: De duistere diamant schippert tussen twee uitersten: Dirk Roofthooft, die Lambik speelt (zonder snor en zonder zes haren op zijn bol), rolt met zijn ogen, gesticuleert breeduit en smijt met krachttermen als ‘miljaar!’.
Thekla Reuten, gelanceerd als Europese ster van de toekomst op het afgelopen festival van Berlijn, is juist heel ingetogen als de betoverde Alwina. Willeke van Ammelrooy, Urbanus en Herr Seele blijven in bijrolletjes vooral dicht bij zichzelf. Alleen Suske en Wiske hebben de leuke kneuterigheid van de strips.
De Belgisch-Nederlands-Duitse coproductie had eind 2002 al in de Nederlandse (en Vlaamse) bioscopen moeten draaien en zou geregisseerd worden door Dominique Deruddere (Iedereen beroemd!). Tegen de tijd dat het budget van drie miljoen euro eindelijk rond kwam, was Deruddere niet meer beschikbaar. Van Den Bossche, ook al co-scenarist en producent, nam daarop ook de regie op zich.
Het Nederlands Fonds voor de Film – dat grossiert in grote publieksfilms en in Europese coproducties – wees een subsidieaanvraag drie keer af. Volgens het fonds viel er van de strip geen live-action speelfilm te maken.
Van Den Bossches film veegt die mening niet overtuigend van tafel. Vooral de speciale effecten – een hek gaat vanzelf open en dicht; voorwerpen zweven door de lucht – doen denken aan lang vervlogen tijden. Dat kan de bedoeling niet zijn geweest – ook al zijn Suske en Wiske groot geworden in de jaren vijftig.
Lees het artikel ook op: