Een oud krantenartikel met een foto van door zweet en modder besmeurde wielrenners zet de film in beweging. Waarom fascineert deze onscherpe, schimmige zwartwitfoto meer dan de huidige wielerverslagen op de televisie?
Deze vraag voert filmmaker Erik van Empel naar de annalen van de Tour de France, waar vergeelde tijdschriften, beschadigde glasnegatieven en aangetast filmmateriaal de rijke geschiedenis van de mooiste wielerwedstrijd ter wereld trachten vast te houden.
Deze vraag brengt ons ook bij legendarische wielernamen als Gino Bartali, Louison Bobet en Jean Robic, die in 1948 een heroïsche strijd uitvochten waarbij zelfs de toekomst van een land op het spel stond. Over de barre omstandigheden waarin die strijd beslist werd, wordt verteld door de weinige nog levende renners uit die tijd. Maar ook reizen we af naar de plekken waar het zich allemaal heeft afgespeeld. Op slingerende paadjes hoog in de bergen, in sneeuw en mist. Daar werden de helden geboren en de mythes gecreëerd. Het verleden is er nog bijna tastbaar.

Het oude archiefmateriaal, de flarden krantenkoppen en de fraaie anekdotes leiden tot een visueel spectaculaire apotheose waarin het mythische karakter van de wielersport tot uitdrukking komt.
De film eindigt waar hij ook begon: de Tour de France van nu. Is er te midden van het mediacircus dat het geworden is nog heroïek te vinden? Even lijkt het van niet maar dan zien we, tussen alle vluchtige hectiek door, plotsklaps een beeld wat de allure van de oude krantenfoto misschien nog wel overstijgt.

Met: Gino Bartali, Giovanni Corrieri, Marcel Dupont, Sjef Janssen, Raymond Impanis, Guy Lapabie, Briek Schotte, Vittorio Seghezzi, Lucien Teisseire.

Regie & camera            Erik van Empel

Producent                     Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Bioscoopuitbreng:       2003