Het levensverhaal van Galina leest als een sprookje en spreekt enorm tot de verbeelding. Als dochter van een zigeunerin en een Russische vader werd ze al een paar maanden na haar geboorte in 1926 weggegeven aan grootmoeder van vaderskant. Ze maakte als kind de blokkade van Leningrad mee, werkte als puber mee bij de zogeheten ‘blauwe brigades’, en begon als zestienjarige haar loopbaan bij een reizend operette gezelschap. Op achttienjarige leeftijd, komende uit het niets, deed ze auditie bij het grootste operagezelschap van Rusland, het Bolshoi Theater. Daar maakte ze een bliksemcarrière, die pas twintig jaar later ruw werd afgebroken door het verlies van haar staatsburgerschap.

Samen met haar man, de wereldvermaarde cellist Mstislav Rostropovich, week ze uit naar Parijs, achtenveertig jaar oud, zonder noemenswaardige contacten in het buitenland, en het verleden totaal uitgewist.

Pas in 2000 keerde ze terug naar Rusland, nadat president Poetin zorgde voor rehabilitatie door haar toe te staan een operaschool in haar naam te openen.

De inmiddels bijna tachtigjarige diva besteedt nu al haar kracht en kennis aan de jonge generatie. Galina leefde in roerige tijden en was getuige van bijna een eeuw wereldgeschiedenis. Wie is deze vrouw, wat drijft haar en welke prijs heeft zij er voor moeten betalen?

Filmmaker Eline Flipse volgt Galina in haar dagelijks leven en aan de hand van archiefbeelden wordt het verleden van Galina verteld. Het verhaal dat via de archieven verteld wordt is als een bron die maar blijft stromen. Elke herinnering zal een nieuwe verrassing opleveren en langzaam aan ontstaat het beeld van een buitengewoon karakter in een buitengewone tijd.

regie                                                   Eline Flipse

producent                                         Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

omroep                                              AVRO (2006)