Dat agressie een natuurlijk gegeven is dat onze driften voor een groot deel bepaald en zelfs noodzakelijk is, wordt weggerationaliseerd. Wat dit betekent voor ons gedrag wordt in deze film uitgewerkt. Want de vraag is dus niet of agressie wel of niet toelaatbaar is, het manifesteert zich immers dagelijks. De vraag is: hoe kanaliseren we het, of: hoe voorkomen we het? Het antwoord: bijvoorbeeld door te vechten!

Eat your Enemy is een documentaire over vechtsport. En over agressie. En over spiritualiteit. Over winnen en verliezen, over afzien en ijdelheid. Over Oost en West, spier- en geestkracht. Over meester-leerling.

Geweld en het voorkomen ervan is een belangrijk thema in onze maatschappij. Agressie is slecht, punt uit. Wij in het Westen zijn zo langzamerhand te geciviliseerd om te vechten, wíj strijden met woorden, en als het dan per ongeluk een keer fout gaat staat er meteen een trauma-team klaar. Toch blijven mensen behoefte houden aan knokken, kijk naar het voetbalgeweld. Maar in een moderne beschaving is geen plaats voor agressie, we weten er geen raad mee.

Hoewel vechtsport razend populair is blijft het een negatieve bijklank houden, omdat zij het geweld zowel propageert als sublimeert. Alle vechtsporten hebben in principe één ding gemeen: er wordt gewerkt aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling, teneinde een beter mens te worden. En hoe meer goede mensen er zijn, hoe leefbaarder de maatschappij wordt. Dat is de hoopvolle gedachte erachter.

En de één vindt er baat bij: ombuigen van agressie en onlustgevoelens tot zelfdiscipline en sereniteit, een ander ziet het als verdovingsmiddel en een vorm van geestelijk masochisme. En er zijn ook mensen die vechtsport zien als het aanleren van het met vuisten, voeten, ellebogen en knieën uitschakelen van een als lastig ervaren medemens. Eat your enemy neemt de kijker mee in een heel complexe wereld, de film wil amuseren en informeren, maar stelt ook vragen.

regie                               Eline Flipse

producent                    Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

omroep                         Boeddhistische Omroep

bioscoopuitbreng        2004