dansers op brugMet Chinese acteurs, scenaristen, filmcrewleden en academici blikken we terug op de opkomst en ondergang van de Chinese Modelopera’s (Yang Ban Xi’s) ten tijde van de Culturele Revolutie. Gezeten in de prachtige originele Yang Ban Xi décors vertellen zij openhartig en gedetailleerd over de ervaringen van hun glorietijd in de alom verguisde Culturele Revolutie, voor sommigen de mooiste tijd van hun leven.

Deze vertellingen over het verleden worden doorsneden met beelden uit de onopgesmukte werkelijkheid van nu. Verhalen van hoe deze 8 mensen nu leven, levens van mensen nú in de steden van China, aan de vooravond van volledige deelneming in de westerse wereld: het moderne China.

Schakelend tussen het heden en verleden wordt deze documentaire op sommige momenten ook een musical, waarin de grens tussen realiteit en fictie doorbroken wordt. Ogenschijnlijk documentaire interviews zullen losbarsten in gezang en dans van iedereen in beeld. Andersom kan het voorkomen dat een zanger in een uitgekiende gechoreografeerde dans- en zangscène in een hoogst serieus interview over zijn verleden als Yang Ban Xi-ster kan glijden.

regie                            Yan Ting Yuen

producent                   Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

omroep                       VPRO

bioscoopuitbreng       2003 A-film