De Nederlandse documentaire Buitenkampers van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich heeft zondag de status van Kristallen Film behaald voor tienduizend bezoekers.

De Nederlandse documentaire Buitenkampers van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich heeft de status van Kristallen Film behaald. Zondag verwelkomde de film de tienduizendste bezoeker, liet het Nederlands Film Festival maandagmiddag weten.

Buitenkampers is de tweede film van Naaijkens-Retel Helmrich. Het is tevens de tweede keer dat ze als regisseur de Kristallen Film in ontvangst mag nemen. In 2009 ontving ze deze prijs voor haar regiedebuut Contractpensions – Djangan Loepah!

De Kristallen Film wordt op 16 maart tijdens een feestelijke vertoning in Pathé Buitenhof in Den Haag overhandigd aan de makers door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. De eerste Kristallen Film werd in 2005 uitgedeeld. Buitenkampers is de dertiende titel dat de onderscheiding wordt uitgereikt.

Buitenkampers gaat over de ongeveer 350 duizend Indische Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indië bevolkten en buiten de Japanse kampen bleven. Deze zogenoemde buitenkampers werden na de Japanse capitulatie doelwit van plunderingen en moordpartijen door Indonesische nationalisten. Na meer dan zeventig jaar zwijgen vertellen de kinderen van weleer voor het eerst over deze relatief onbekende en lang verzwegen periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Kristallen Film voor documentaire Buitenkampers