Te zien op zondag 24 april tijdens het Slow Food Film Festival Deventer. Hollandse Nieuwe is al meer dan duizend jaar een fenomeen. Het is niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks zien miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje. Een film over Nederlands laatste echte haringvissers.

In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie nog op de verdiensten van de haringvisserij. Tegenwoordig is de Nederlandse haringvloot drastisch geslonken. Slechts twee schepen, de Wiron 5 en Wiron 6 van rederij Jaczon uit Scheveningen, varen nog onder Nederlandse vlag. De overige schepen van Nederlandse reders vissen onder buitenlandse vlag op haring. Reden voor de koningin om sinds 2003 niet meer de Koninginneharing in ontvangst te nemen. Als kijker volgen we in schitterende scènes de haring van zee tot veiling terwijl we zijn omringd door platte mannenhumor. Hollandse Nieuwe gaat over romantiek, kameraadschap en het langzaamaan verdwijnen van een laatste stuk Hollands Glorie. Regisseur Leonard Retel Helmrich maakte onder meer de veelvuldig bekroonde Indonesiëtrilogie De stand van de Zon, De stand van de Maan en De stand van de Sterren.

Deze film wordt vertoond tijdens de vijfde editie van het Slow Food Film Festival Deventer op zondag 24 april. Met bijzonder smakelijke films en tussendoor genieten van volop ‘lekker, puur & eerlijk’ eten en drinken. Het Slow Food Film Festival Deventer wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food IJsselvallei.

Bij een aantal films zijn gastsprekers aanwezig en is er ruimte voor de nodige discussie. Daarnaast speelt het eten natuurlijk een belangrijke rol. Bij de koffie wordt wat lekkers van De Noorman geserveerd. De lunch wordt verzorgd door Restaurant Bouwkunde en bij de borrel hebben we lekkere en lokale producten van Boer aan Tafel met wijnen van Proef! Diepenveen.

Speciaal voor ons eerste lustrum hebben we ook op vrijdag 22 en zaterdag 23 april leuke en lekkere evenementen gepland. Op vrijdag kan je heerlijk eten en film kijken in Fooddock en op zaterdag vertonen we de film Craft, over ambachtelijk bier, met aansluitend een bierproeverij doorBIERenKENNIS. Meer informatie volgt nog op deze website.

Losse kaarten voor de films kosten € 10,- (vriend/CJP/student/lid Slow Food € 8,-, Cineville € 2,-), dit is inclusief iets lekkers bij de koffie of bij de borrel. Er zijn ook arrangementen beschikbaar, kijk hiervoor bij de algemene pagina van Slow Food Film Festival Deventer. Let op: er kunnen geen kaarten gereserveerd worden, alleen gekocht.

Voor meer informatie ga naar:

Hollandse Nieuwe op SLOW FOOD FILM FESTIVAL DEVENTER 2016