Een roadmovie in de Zuidelijke staten van Amerika, waarin twee bevlogen Nederlanders antwoorden proberen te vinden in een ongewoon landschap van betrokkenen bij een gruwelijk misdrijf.

Tijdens de 16 jaar durende correspondentie met de terdoodveroordeelde Bryan Jennings raakt Gea Knol steeds meer gehecht aan haar penvriend. Bryan, een welbespraakte man met een opvallend zelfinzicht, helpt Gea haar leven in Nederland het hoofd te bieden, terwijl zijn eigen situatie gedurende 20 jaar op death row in Starke, Florida uitzichtloos is. Terwijl hij wacht op zijn doodvonnis schrijven ze over liefde, volwassen worden, het leven…maar er is een groot geheim, een onderwerp dat ze allebei vermijden: het misdrijf. Gehinderd door het Amerikaanse juridische systeem, vertrouwt Bryan slechts de halve waarheid toe aan het papier. Hij schrijft: ”Op de bewuste avond was ik dronken en stoned van LSD en ik herinner mij niet wat er gebeurd is. De politie heeft het mij verteld, maar het zijn hun details, niet de mijne…”

Met de opbrengst van het boek zoekt Gea een advocaat die Bryan’s zaak opnieuw kan heropenen. Haar keuze valt op landgenoot Bart Stapert. Wonende in New Orleans, wijdt hij een groot deel van zijn tijd aan de uitgestotenen van Amerika. Zijn taak: doodvonnissen proberen om te zetten in levenslang… Stapert voert de kijker mee langs de betrokkenen en hun gedachtenwereld. Wat doet de pijn en de onrust met hen na een aangrijpende misdaad als deze. Schuld en boete, wraak of verzoening. Grote thematieken die veel vragen oproepen. Iedere betrokkene heeft een grens waar hij niet overheen wil of kan gaan. Beyond reason…

Gea gaat op zoek in Amerikaanse krantenarchieven en ontdekt de ware toedracht die Bryan altijd verborgen heeft gehouden. In de achterliggende emoties die tijdens het onderzoek naar voren komen, vinden Knol en Stapert onthullende contrasten, schommelend tussen wreedheid en overmatige identificatie. De maker wil de kijker op onorthodoxe wijze confronteren met de emotionele gevolgen van een straf als de doodstraf.

regie                                                   Marijke Jongbloed

producent                                          Hetty Naaijkens-Retel Helmrich/Scarabeefilms

omroep                                              NCRV

bioscoopuitbreng                            1999 Cinemien